Yoğun Bakım
28 Mayıs 2020



 

Hastanemiz 20'si 3. Basamak ve 5'i İkinci Basamak olmak üzere toplamda 25 Yoğun Bakım yatağıyla hizmet vermektedir.

Yoğun Bakım Ünitesi Çalışma İlkeleri Nelerdir?


7/24 sürekli tedavi ve bakım hizmeti verilir. Hastaya ait anlık değişimler gelişmiş cihazlarla izlenerek, gerekli müdahaleler anında yapılır ve kaydedilir.

Yoğun bakım konusunda uzmanlaşmış hekimler, nöbet düzeni içinde çalışmakta. Yoğun bakım ünitesinde bu konuda özel bilgi ve deneyime sahip hemşireler görev almakta. Yardımcı sağlık personeli de verilen hizmetin bilincinde hareket etmektedir.

Hastaların kritik durumlarını değerlendirilmesi ve tedavilerinin düzenlenmesi sürecinde, diğer uzmanlık alanlarından hekimlerin de hastanın takibine dahil olduğu, multidisipliner bir yaklaşım izlenir.

Yoğun bakım ünitesinde, solunum destek cihazları, monitörler, ilaç pompaları, özellikli ve yıkanabilir yataklar, merkezi gaz ve oksijen sistemleri, kesintisiz güç kaynakları, özel havalandırma sistemleri (hepafiltreler), basınç ayarlı odalar gibi gelişmiş teknolojik altyapıyla çalışılmaktadır.

Yoğun Bakım Tedavisinde Hedef Nedir?

Tedavide iki hedef vardır. Birinci hedef; genel durumu bozan esas hastalığın tedavisi. İkinci hedef; var olan hastalığın kontrol sürecinde gelişen organ fonksiyon bozukluklarının tedavisidir. Hastanın esas hastalığı tedavi edilirken vücut fonksiyonlarının devamlılığı, gerekli durumlarda ileri yaşam desteği verilerek korunur.

Yoğun Bakım Ünitesinde Hasta Neden Uyutulur?

Yoğun bakım ünitesinde kaldığı süre boyunca hastaların bilinç düzeyi sürekli kontrol edilir. Hastaya ait özellikler değerlendirilerek ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. Beyni ilgilendiren bazı koşullarda ise, beyin fonksiyonlarını dinlendirmek ya da hastanın kendi solunum çabalarının yapay solunum cihazıyla çatışmaması için hastalar ilaçlar yoluyla daha derin uyutulabilir.

Yoğun Bakım Ünitesi Neden Refakatçiye Kapalıdır?

Yoğun bakımda tedavi gören hastalar, genel durumları nedeniyle enfeksiyona daha açıktır. Dolayısıyla ünitelerde görevlilerin dışında kişilerin bulunması hastada enfeksiyon gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle yoğun bakımlarda hasta hizmetleri, hasta refakati gerekmeksizin 24 saat sürdürülür. Hayatta kalma mücadelesinin yaşandığı bu ünitelerde, yoğun bakım eğitimi almamış kişilerin yararlı olmasının mümkün olmadığının bilinmesi gerekir. Ayrıca, yoğun bakım hastasının genel görünümü farklıdır. Dolayısıyla hastanın kişilik haklarının koruması açısından da önem taşır. 

Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Hasta Hakkında Nasıl Bilgi Edinilir?

Yoğun bakımda bulunan hasta hakkında bilgi, yoğun bakım hekimleri tarafından sadece hastanın birinci derece yakınlarına verilir. Ziyaret saatlerinde ve hekimlerin uygun olduğu sürece hasta yakınları her türlü bilgiye ulaşabilir. Pandemi gibi özel ve acil durumlarda ziyaret uygulaması sonlandırılabilir veya kısıtlanabilir. Bu gibi durumlarda hasta yakınlarına tablet üzerinden online ziyaret uygulaması yapılır.

Yoğun Bakım Ünitesine Giriş Kuralları Nelerdir?

Yoğun bakımda yatan hastaların mahremiyetinin korunması amacıyla, sadece hastanın birinci derece yakınları, ziyaretçi olarak kabul edilir.

Yoğun Bakım Ünitesine Giriş Kuralları Nelerdir?

● Yoğun bakım hastalarını enfeksiyondan koruyabilmek amacıyla, bu birimde çalışanlar özel giysiler kullanır.
● Tüm ziyaretçilerin de el hijyeni uygulamaları ve ve izolasyon kurallarına uymaları sağlanır. Bu nedenle, yoğun bakım ünitesine girişlerinde ve çıkışlarında tıbbi ekip tarafından gösterilen el dezenfektanı ile ellerin temizlemesi gerekir.
● Benzer gerekçelerle, açıklanacak durumlarda, yoğun bakım ünitesine girerken maske, bone ve özel gömlek giyilmesi talep edilebilir. Tüm önlemlerin birincil olarak hastaların sağlığı gözetilerek alındığının bilinmesi, bu düşünceyle yaklaşılması son derece önem taşır.
● Yoğun bakımlara, hastaların birinci derece yakınları dışında ziyaretçi alınamaz. Bu kural dışındaki ziyaretçiler ise, hastanın eş, çocuk, anne, ebeveyn gibi birinci derece aile yakınlarının ve yoğun bakım sorumlu hekiminin onayıyla girebilirler.
● Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, bulaşıcı hastalığı olan veya olma ihtimali bulunan kişiler ziyaretçi olarak kabul edilmez.
● Multidisipliner ekip kararı ile ziyaretçi kısıtlaması yapılabilir ya da daha sık ve uzun ziyaretçi kabulü sağlanabilir.
● Yoğun bakımlara herhangi bir çiçek, yiyecek ve içecek kabul edilmez.

Yoğun Bakım Ziyaret Saatleri Nedir?

Yoğun bakım üniteleri sürekli hareketli ve yoğun olarak çalışılan yerler olduğu için, ziyaret saatleri de hastanın tedavi ve bakımlarının devamlılığının sağlanması amacıyla uygun saatlere göre düzenlenmiştir.

Ziyaret saatleri 13:00 - 14:00 saatleri arası olarak belirlenmiştir. Hastaların durumlarının hassasiyeti nedeniyle ziyaretlerin 3-5 dakikayı geçmemesi önem taşır.