Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
23 Şubat 2021

 
saat.jpg
İlk teşhisi siz koyun…

Eğer bu belirtiler varsa lütfen kan şekeri ölçümü yaptırın. Erken teşhis sayesinde göz, böbrek ve sinir hücresi tahribatı olmadan yıllarca sağlıklı bir hayat yaşamak sizin elinizde.

Tokluk kan şekeri, diyabet yönetiminde önemli bir veridir. Yüksekliğinde diyabete bağlı oluşan komplikasyonların oluşma riski kat be kat artar.

Tokluk kan şekeri yemeğin ilk lokmasından itibaren 2 saat sonra bakılan kan şekeridir. Gebelerde ise yemekten 1 saat sonra bakılan kan şekeri tokluk kan şekeridir.

lifechek.jpg 


KİMLER DİYABET TEDAVİSİNDE HAP KULLANAMAZ

Hastalarımızın hep sorduğu bir sorudur bu. Falanca tanıdığım hap kullanıyor ben neden insülin kullanıyorum. Kullanmasam hapla idare etsek olmaz mı? şeklinde sorular. Bazı durumlarda insülin tedavisinden başka çaremiz yoktur.

Bu hastalar;

- Tip ı diyabetliler                 -  Emzirenler

- Hamileler                             -  Böbrek yetmezliği olanlar

- Karaciğer yetmezliği bulunanlar

- Büyük cerrahi girişim, ağır travma, ağır enfeksiyona maruz kalmış kişilerdir.

Unutmayın diyabetin tedavisi kişiye özeldir.

Hekiminizin size uygun gördüğü tedavi sizin için en uygun olan tedavidir.



Kullandığınız striplerin son kullanım tarihleri geçmiş ise ya da açtığınız tarihten bu yana 3 aydan daha uzun süre olmuş ise o stripleri kullanmanız şeker sonucunuzun yanlış çıkmasına sebep olacağından kullanımı doğru değildir. 
 bölge.jpgçimdik.jpg
 

İnsülin enjeksiyonu doğru bölgeye ve doğru şekilde uygulandığında tedavide daha başarılı olunur.

 
 iğne.jpggöz.jpg
 

-à Şeker hastaları doktorunuzun başka bir takip önerisi yoksa yılda 1 kez retinopati açısından değerlendirme yapmak için GÖZ DİBİ MUAYENESİ olmalısınız.

-à Yılda 1 kez EKG çektirmelisiniz.

-à Yılda 1 kez idrar tahlili vermelisiniz.

 hba1c.jpghipoglisemi.jpg
 HBA1C en son ne zaman ölçtürdünüz?

HBA1C üç ayda bir yapılan ve son üç ay içerisindeki kan şekerinizin ortalamasını gösteren laboratuvar sonucudur. Hedefimiz 6.5 altında tutabilmektir. Şayet sonuç 7 ve 7’nin üzeri ise diyabetimizi iyi yönetemediğimiz anlamına gelir ki bu da komplikasyonları beraberinde getirir.

 Hipoglisemi anında hangisini yaşamak istersin?

Hipoglisemi kan şekerinin 70 mg/dl’nin altına düşmesidir. Hipoglisemi anında çikolata midede geç sindirileceği için kan şekerinizi hemen yükseltmeyecektir. Kan şekerinizin hemen yükselmesi için 3-4 adet kesme şeker almanız gereklidir.

 glucagen.jpgdeğeriniz.jpg
 GLUKOGAN BİLMEYEN DİYABETLİ KALMASIN

GLUKOGAN Diyabetli bir birey hipoglisemi(düşük şeker) yaşıyorsa ve AĞIZ YOLUYLA şeker alamayacak kadar acil bir durumda ise bu anlarda kullanılan bir hormondur. Yani çok hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltmek için sadece ACİL durumlarda kullanılan iğnedir. Diyabetiniz varsa özellikle sık hipoglisemi yaşıyorsanız, Tip 1 Diyabetseniz, insülin kullanan Tip 2 diyabetiniz mevcut ise buzdolabınızda tedarik etmeniz önemlidir.

 
ayak.jpg AYAKLARINIZI EN SON NE ZAMAN KONTROL ETTİNİZ?

Diyabetli bireyler ayaklarını sık sık kontrol etmelidirler. Düzenli kontrol yaptık. Peki ne zaman doktora gitmeliyiz?

  1. Ayaklarda kızarıklık, morluk, renk değişikliği ya da iyileşmeyen yaranız varsa
  2. Tırnaklarda şekil değişikliği varsa
  3. Tırnaklarda şiddetli batmalar mevcutsa
  4. Ayaklarda şiddetli yanma, karıncalanma ve ağrı varsa

Sizi takip eden doktorunuza ya da diyabet eğitim hemşirenize durumunuzu bildirin.

 

KÖTÜ KAN ŞEKER=NÖROPATİ

Diyabetik Nöropati, yüksek kan şekerinin sinirler üzerine yaptığı olumsuz etkidir. Kişide ellerde ve ayaklarda yanma, ağrı, karıncalanma, uyuşma, elektrik çarpması, ısınmama şeklinde kendini gösterebilir.

Bu şikayetleriniz var ise kan şekerinizi kontrol ediniz ve doktorunuza başvurunuz.

meyve.jpgsuyunu değil.jpg
 1 meyve 1 süt/ 1kase yoğurt/ 1ayran

Ara Öğün  Hepsi Bu

Ara öğünde alacağınız 1 meyve 1 süt kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayacak ayrıca ARA öğünlere çok acıkmadan gireceğiniz için yediğiniz yemeğin porsiyonlarını kontrol altında tutabileceksiniz.

 Suyunu Değil Kendisini Tüket!

Kış günlerinin vazgeçilmez meyvesi mandalina tüketimine dikkat. Şeker hastaları turunçgil tüketimini ara öğünde yapmalı ve suyunu değil kendisini tüketmelidir. 2 adet mandalina 1 porsiyon meyvedir ve C vitamini yönünden zengin, harika bir ara öğündür.

 su.jpgbuz aküsü.jpg
 İÇTİĞİMİZ İÇECEKLER HİÇ DE MASUM DEĞİL

Meyveli soda, gazoz, meyve suları vb 1 çay bardağında (100 ml de) 5 adet küp şeker mevcut.

Su SIFIR ŞEKER.

 TATİLDE DİYABETLİ OLMAK

Bayramda ya da tatilde şehir dışına çıkacak olan diyabetli bireylerin yanlarına almaları gereken malzemeleri çok önemlidir. Tedbiri elden bırakmamak ve zor durumda kalmamak için lütfen malzeme listenizi kontrol edin. Ayrıca insülinleri ve diğer malzemelerinizi asla bagaja vermeyin. El çantanızda yanınızda muhafaza edin.

 gestasyonel.jpg
 GESTASYONEL DİYABETLİLER İÇİN ÖNERİLER

GESTASYONEL DİYABET, DAHA ÖNCEDEN DİYABETİ BULUNMAYAN bir kadında gebelik sırasında ortaya çıkan ve bebeğin doğumu ile birlikte genellikle ortadan kaybolan geçici diyabet şeklidir. Ailesinde diyabet öyküsü olanlar, kilolu kadınlar , 35 yaş üzeri gebe kalanlar ve daha önceden 4 kg üzerinde bebek doğuranlar  risk altındadır. Risk grubunda olmayan annelerde de gebelik diyabeti görülebilir. Bu yüzden tüm gebelerin 24-28 haftalar arasında şeker yükleme testi yaptırmaları önemlidir.

 DİYABET VE AŞI

Diyabetli bireylerin aşılanması konusu çok önemlidir. Çünkü diyabetli bireylerin gribal enfeksiyon ya da zatüre gibi enfeksiyonlara yakalanma riski diyabeti olmayan bireyden çok daha yüksektir. Aşılar;

Grip Aşısı: 6 yaşından itibaren tüm diyabetlilere senede 1 defa yapılmalıdır.

Ekim-Kasım ayları en uygun zamandır.

Zatüre (pnömokok) Aşısı: 2 yaşından itibaren bütün diyabetlilere ve yaşam boyu bir defa olmak üzere yapılır. Kişi 65 yaşının üzerinde ise 5 sene sonra bir kez daha yapılması gerekmektedir.

 Hepatit Aşısı:  15-60 yaş arası diyabetli bireylere yapılması gerekmektedir.

COVİD-19 Aşısı: Diyabetli hastalar riskli grupta oldukları için COVİD-19 AŞISI yaptırmaları önerilir.

Grip Aşısı da Zatüre Aşısı da COVID-19'dan sizi korumaz. Pnömokok aşısı Covid-19 enfeksiyonu üstüne bakteriyel pnömoninin gelişmesini önleyebilir. 


COVİD-19 SÜRECİNDE DİYABET YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

  • Covid-19 sürecinde diyabet hastalarımıza acil bir sorun olmadıkça rutin kontrollerini ertelemelerini önermeliyiz.
  • Kan şekerlerini evde daha sık takip etmeleri,
  • Yeterli sıvı tüketmeleri, genel sağlıklı beslenme önerilerine uymaları çok önemlidir.
  • Ev içinde veya varsa evin bahçesinde günde 5000 adım olacak şekilde yürüyüş yapmaları; hem kan şekeri regülasyonunun sağlanması, hem kilo kontrolü, hem de psikolojik olarak iyi hissetmelerini sağlar.
  • Hastalarımızı ilaçlarını kesmemeleri ve düzenli kullanmaları konusunda da uyarmalıyız.

DİYABET HASTALARI HANGİ DURUMDA DOKTORA VEYA HASTANEYE BAŞVURMALIDIR?

  • Evde tekrarlanan kan şeker ölçümlerinizin 300 mg/dL ve üzerinde bulunması ve kişisel girişimlerle (sıvı alımı, insülin düzeltme dozu, sık takip vb.) kan şekeri düzeylerinin düşürülememesi
  • Hiperglisemiye (kan şekeri yüksekliğine) bağlı semptomların belirginleşmesi (çok idrara çıkma, çok su içme, çok yemek yeme, halsizlik, genel durum bozukluğu, kusma vb.) 
  • Yeni gelişen ayak yarası
  • Covid-19 enfeksiyonu düşündüren klinik tablo (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb )